رحمانی پرهیزکار, زهرا, گلفام, ارسلان, افراشی, آزیتا. (1393). بررسی طرحوارههای وجهیت در زبان فارسی با رویکرد شناختی. مطالعات زبانها و گویشهای غرب ایران, 1(4), 101-118.
زهرا رحمانی پرهیزکار; ارسلان گلفام; آزیتا افراشی. "بررسی طرحوارههای وجهیت در زبان فارسی با رویکرد شناختی". مطالعات زبانها و گویشهای غرب ایران, 1, 4, 1393, 101-118.
رحمانی پرهیزکار, زهرا, گلفام, ارسلان, افراشی, آزیتا. (1393). 'بررسی طرحوارههای وجهیت در زبان فارسی با رویکرد شناختی', مطالعات زبانها و گویشهای غرب ایران, 1(4), pp. 101-118.
رحمانی پرهیزکار, زهرا, گلفام, ارسلان, افراشی, آزیتا. بررسی طرحوارههای وجهیت در زبان فارسی با رویکرد شناختی. مطالعات زبانها و گویشهای غرب ایران, 1393; 1(4): 101-118.
بررسی طرحوارههای وجهیت در زبان فارسی با رویکرد شناختی
1دانشآموختۀ کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
2دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس
3دانشیار، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
چکیده
در این مقاله در پی بررسی چگونگی تبیین وجهیت در زبان فارسی، در قالب انگارۀ شناختی و رابطۀ وجه و وجهیت در زبان فارسی هستیم. هدف اصلی از انجام این پژوهش، مطالعۀ نظام وجهیت بر اساس نظریههای زبانشناسی شناختی و آزمودن نظریههای موجود با دادههای فارسی است. بدین منظور، ابتدا پارهای ملاحظات نظری این حوزه را مطرح کرده و سپس، بر اساس آنها، دادههای زبان فارسی را تحلیل مینماییم؛ همچنین تعامل وجهیت با مقولات دستوری «گواهنمایی»، «عامل نفی» و «زمان دستوری» را نشان میدهیم. دادههای این مقاله مبتنی بر شمّ زبانی گردآورنده جمع آوری شده اند. با مطالعۀ چهار فعل وجهی «باید، شاید، توانستن و خواستن» میتوان چنین عنوان کرد که مفاهیم وجهیت این افعال بسیار تحت تأثیر «عامل نفی، زمان دستوری و وجه» در پارهگفتارها است و بر اساس ملاکهای معنایی شناختی چون جایگاه قدرت، جهت جبر و ذهنیت قابل تببین هستند. در این راستا با توجه به مفاهیم شناختی ذهنیت، مقولۀ جبر و پویایی، اسنادسازهای زمینه و واقعیت تحولی میتوانیم «باید و شاید» را افعال وجهی و «توانستن و خواستن» را افعال نیمه وجهی قلمداد نماییم؛ و دیگر اینکه برخلاف زبان انگلیسی این افعال جزو اسنادسازهای زمینه محسوب نمی شوند بلکه وجه در زبان فاسی نقش اسنادساز زمینه را بر عهده دارد.